Vinterförvaring av pelargoner

Det finns lika många sätt att övervintra sina pelargoner som det finns pelargonister. Och tro det eller ej, de flesta sätten fungerar. Det gäller bara att få värme, ljus och vatten i lagom mängd. Ju varmare, desto mer ljus och vatten behövs. Men frost överlever inte någon pelargon. Så det viktigaste är att skydda sina plantor från minusgrader oavsett var de står. 

Så här gör jag
I September, när det börjar bli risk för nattfrost, tar jag in mina pelargoner på glasverandan. De som inte får plats (de som jag inte är så rädd om) flyttas till ett mer skyddat läge i trädgården och täcks med fiberväv när det är frostvarning. Men när termometern inte orkar över nollan på dagen… då är det dax att tömma verandan för vintern och rädda de som huttrar under fiberväven. De flesta bär jag ut i gårdshuset, en del ställs i fönstren inomhus och några får gömma sig i ett hörn jobbet.

Pelargoner i fotogalleriet  Under lysrören i gårdshuset

Jag försöker att hinna med att klippa ner mina unikpelargoner, engelska pelargoner och doftisarna på hösten, för på våren vill jag ju inte klippa dem när de börjar blomma.

Zonalerna däremot, och stjärnorna, brukar jag klippa på våren. Det är bara om någon planta är jättestor som jag höstklipper, för att den överhuvudtaget få plats.

Det allra vanligaste sättet att döda sina pelargoner är att ge dem för mycket vatten under vintern. Jag börjar minska på vattningen redan i september och vattnar jätteförsiktigt under vintern. Istället för att känna på jorden lyfter jag på krukan och känner på tyngden för att avgöra om plantan behöver vatten. För stoppa fingrarna i jorden ska man inte göra. Tänk om det är rotlöss i en kruka… då sprider man dem till alla krukor… hemska tanke!

Många plantor har jag inomhus under vintern. De går då inte i vila utan fortsätter att växa och behöver mer vatten än de som vilar. Här är en bild från vårt köksbord i vintras, jag erkänner att familjen har åsikter om att alltid få äta vid tvn. 

Det var en gång ett matbord

Inglasade altaner, garage, växthus, källare, trappuppgångar ja till och med en uppvärmd husvagn kan fungera som vinterförvaring, men man måste vara säker på att det aldrig blir minusgrader. En annan fara är att säkringarna till värmen går sönder när belastningen är som störst i midvinternatten. 

Ju varmare en planta står, desto mer ljus behöver den. Jag har runt 12 grader i gårdshuset där de flesta står, så där jag har hängt gamla lysrörsramper över bordet med pelargoner. Vinterpellisar på jobbetÄven inomhus fyller jag alla fönster. Många säger att man behöver extraljus till plantor man har i rumsvärme men hos mig har det funkat med enbart dagsljuset i söder och i västerfönster. Min mor däremot, övervintrar sina pelargoner i totalt mörker i garaget. De får långa bleka grenar under vintern… men dem klipper hon bort på våren.

Mängden vatten är helt beroende av hur varmt plantan står. Det allra vanligaste felet man gör är att vattna för mycket. En tumregel jag hört är att man ska vattna lika många gånger under vintern som det är temperatur i rummet. Så jag som har 12 grader ska vattna 12 gånger. Sen är frågan vad man ska räkna som vinter? 2015 hade vi frostfritt här i Östergötland ända till julafton och vinterns längd skiljer ju beroende på var man bor i vårt avlånga land.

Tessaloniki

Oavsett var man ställer sina pelargoner över vinter, så vill de inte bli bortglömda. Man tittar över dem då och då, rensar bort torra blad och blommor. Framför allt får man hålla koll på ohyran som följde med in på hösten. Gröna löss, vita flygare, trips och larver kan ställa till med mycket i vinterförvaringen, om de får härja fritt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s